8. juuli 2010

Raha `` EI `` ole stiimul


Stiimul
Teooria väidab, et kasumivajadus annab inimestele või organisatsioonidele motivatsiooni uute ideede ja toodete loomiseks, mida turul müüa. Eeldatakse, et kui inimesed poleks motiveeritud raha saamisest, siis ei leiutataks midagi ning ei toimuks ühiskonna arenemist.

Samas tuleb ära mainida, et leidub inimesi, kes arvavad, et kui raha ei oleks stiimul, siis ei oleks arukaid inimesi ja ühiskond taandareneks, sest keegi ei viitsiks midagi teha.




Selle teooria vastu räägib inimkond ise, sest esiteks ei teinud kõige suuremaid panuseid ühiskonda inimesed, kes tahtsid kasumit.
Nikola Tesla, Louis Pasteur, Charles Darwin, Albert Einstein, Galileo Galilei, vennad Wright'id ja Isaac Newton ei panustanud ühiskonda materiaalsete enesehuvide pärast. Need inimesed on panustanud ühiskonda tohutute saavutustega.

Kõige võimsamad panused teinud just inimesed, kes
ei olnud rahast mõjutatud.

Kas Martin Luther King jalutas mööda Birminghami tänavaid raha pärast, kui rassistid teda kividega loopisid? Arstid on teinud operatsioone, millega on aidatud haiget, kes ise või kelle pere ei suudaks seda kinni maksta. Kui see motivatsiooni tekitav teooria oleks tõene, siis me ei näeks tänapäeval vabatahtlikkust.
Järelikult see loogika ja see teooria on vale, et inimene ei taha ilma rahata mitte midagi kasulikku teha.


Motivatsiooniteooria looja



Ameerika psühholoog Abraham Maslow (1908 – 1970) on tuntud kui inimvajaduste hierarhia kontseptsiooni looja.
Inimvajaduste hierarhia on inimesele omaste vajaduste kategoriseerimise ja väärtustamise süsteem:
  1. Füsioloogilised vajadused – seksuaal-, vee-, toidu- ja unevajadus
  2. Turvalisusvajadus – vajadus kaitstuse järgi (peavari, ühiskond
  3. Armastus- ja kuuluvusevajadus – vajadus kuuluda mingisse enda jaoks olulisse rühma ja tunda, et temast hoolitakse
  4. Tunnustusvajadus – vajadus teiste poolt väljendatava tunnustuse järele
  5. Eneseteostusvajadus – vajadus saavutada kõik see, milleks inimesel jätkub võimeid, oskusi ja teadmisi.

Kordagi pole nimetatud, et inimene vajaks motivatsiooniks raha.





Heategevus


Organisatsiooni Médecins sans frontières kaudu, riskivad arstid vabatahtlikut arengumaades oma eluga, et osutada arstiabi kohtades, kus see pole kättesaadav. Maailmas on palju vabatahtlikke, kes on nõus teisi ilma tasuta aitama. Pole vaja isegi kaugelt otsida, sest Eestis osales ju Teeme Ära raames 50 000 inimest, kes vabatahtlikult koristasid teiste prahti. Samuti on olemas Õnnepank, kus inimesed teevad heategusid teistele ilma rahata.

Iga päev teevad üle maailma miljonid inimesed üldsuse huvides vabatahtlikku tööd. 1992. aastal avaldatud küsitluses oli 50% USA täiskasvanutest nõus heategevust tegema sotsiaalsetes tegevustes keskmiselt 4,2 tundi nädalas ning kokku 20,5 miljardit tundi.


Isiklik motivatsioon


Mõelge kas või iseenda peale, kui teil on mingi hobi nagu näiteks pildistamine, leiutamine, tantsimine, käsitöö, looduseuurimine või midagi muud, siis miks te seda teete ja kellele.
Kas te teete pilte ainult endale vaatamiseks või müümiseks? Ei, Eesmärk on ikka teistega
jagada enda loomingut ja püüda pidevalt edasi areneda.


Samuti leiutab meistrimees kõikide jaoks vajalikke asju mitte ainult
endale. Tantsija ei taha samuti ju üksi omaette tantsida, ta tahab teistele näidata, mida oskab, ja sellega pakub ta naudingut ka teistele. Sama kehtib käsitöölise kohta. Ka looduseuurija tahab oma avastused teistele teatavaks teha ja ta ei uuri loodust selleks, et raha teenida või mingeid muid hüvesid saada.


Uudishimu ja eneseteostusvajadus on need, mis viivad inimkonda edasi.




Raha paratamatus praegu


See, et me vajame raha, on süsteemist tingitud, kuna kõik on rahaga seotud. Tegelikkuses tahame neid asju, mida raha eest saame osta. Miks mitte luua ühiskond, kus inimesed teevad otse eluks vajalike asjade eest tööd. Vajadused nagu: söök, jook, peavari ja energia. Selle nimel on iga terve mõistusega inimene valmis end liigutama, sest need tagavad elu ja ühiskonna toimimise.

Tuleb arvestada sellega, et rahandusega kaasneb palju negatiivset nagu näiteks tahtlikult tekitatud
nappus, mis omakorda tekitab kasumi, nälja, sõja, kihistumise, korruptsiooni jne.


Kasumipüüdlus on peaaegu alati inimhuvidest eespool. Vaadates vähkitekitavaid lisaaineid,
mida lisatakse toitudele, ning kallid ravimid, mida toodab
tervishoiutööstus (kohati tuhandeid kroone maksvad) on selge, et kasumistiimul on kahjulik.


Rahandussüsteemis on probleemidel ainult siis lahendus, kui nende lahendamisest saab kasu teenida.

Olulised probleemid, mis vajaks lahendamist jäävad lahendamata.

Tõsi on, et
raha paneb tegema, aga enamik ideid ja tooteid on selleks, et teenida raha, mitte aga olla kasulikud ja edasiviivad tervele inimkonnale. Pealegi tekitab kasumivajadus korruptsiooni ja teisi negatiivseid käitumismustreid ühiskonnale.

Rahamajandus on kahjulik tervele inimkonnale. Me toodame tooteid ja reklaamime neid, et raha teenida. Reklaam on inimese mõjutamine, pannes teda uskuma, et ta vajab teatud toodet ja nii me raiskame ressursse ning kurname loodust. See süsteem hävitab Maa ja seega meie elu.

Seega raha EI ole stiimul ja pole kunagi olnud.

7 kommentaari:

  1. Ma ei taha hakata kiitma Nõukogude korda ega Saksa Kolmanda Reichi valitsust aga faktid räägivad iseeenese eest.Neis riikides raha ei olnud motivatsiooniks.
    Teise maailmasõja aegses Saksamaal leiutati igasuguseid imemasinaid,insenerid tegid ära suure töö ilma rahata.
    Nõukogude liit jõudis esimesena kuu peale,nõuka ajal teatavasti palka kui niisugust ei makstud.
    Nõukogude majandus oli USA-st eesrindlikum.
    jne.
    Nõuka ajal inimestel puudusid sellised mured mis on kapitalistlikus ühiskonnas.Nõuka ajal polnud muret üüri pärast ega hariduse omandamise pärast ega polnud vajadust otsida tööd-sa võisid olla kindel,et lõpetad kooli ja siis lähed tööle ja keegi sind tänavale ei tõsta,nälga ei jää...
    Kuid kahjuks inimeste laiskus ja igasugused muud pahed kukutasid nõukogude korra ja ju siis sotsialism ei õigustanud ennast ära.

    VastaKustuta
  2. Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

    VastaKustuta
  3. On olemas erinevaid ettevõtjaid:
    väikeettevõtjad ja suurettevõtjad,korporatsioonid ja riigid,pangad,kõige suuremad ettevõtjad on need varjatud maailmavalitsejad kes on ülemaailmse panganduse tipus ja selle omanikud Föderaalreserv ja IMF jne.
    Igal ettevõtjal alustades väikeettevõtjast lõpetades tipptegijatega on omad äriplaanid.
    Korporatsioonid ja IMF,Föderaalreservid ajavad oma äri sedasi,et nad keskenduvad üksikisikute ostueeliste ja käitumismallide kujundamisele,selle tarbeks töötavad neile Hollywood,meedia,riikide seadusandlus jpms.
    Niisiis,selleks,et teostada Veenus projekti tuleb meilgi keskenduda üksikisikute ostueeliste ja käitumismallide kujundamisele...
    Oma blogisse ma püüan koguda selle info mis kujundab ostueeliseid ja kujundab käitumismalle:
    Kuidas saab elektrit tasuta? Kuidas saab transporti tasuta? Kuidas saab maju tasuta?Kuidas vältida küttearveid? Kuidas tagada tööd küla elanikele? Kuidas taastada Eesti küla? Kõik see on kirjas selle lingi pealoos: http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2011/01/mida-tahendab-vabadus-ja-soltumatus-ehk.html
    Minu eluülesanne on viia eestlaste rahvaarv kümnele miljonile...selleks tuleb tagada,et kõik eestlased saaksid elada maal metsa serval oma tares...Maal elamine ei tähenda ju vaid põllumajandusest elatumist,tööd saab ju luua ka muudel aladel.
    Kuna põllumajandustehnika on arenenud tunduvalt efektiivsemaks siis seda enam peaks olema võimalik elada maal sest põllutöid on ju lihtsam teha-piisab kui üks mees toidab terve küla elu! Põllumajandustehnika on ju hästi arenenud!!!

    VastaKustuta
  4. Ressursipõhine majandus on definitsiooni järgi ülemaailmne, seega see ei saa olla lokaalne ning eksisteerida ühes riigis (näiteks Eestis). Zeitgeisti Liikumise ja ka Projekt Veenuse eesmärk on praegu harida inimesi ja levitada ressursipõhise majanduse ideed, mitte otseselt ehitada veel midagi.

    Teie eestlaste rahvaarvu tõstmise idee ja maal elamise levitamine ei ole seotud ressursipõhise majanduse ideega, sest need ei arvesta Maa kandevõimekust ning efektiivsete ja jätkusuutlike ühendatud linnade süsteemi.

    Palun ärge seostage neid eksitavaid ideid ressursipõhise majanduse ideega ei siin blogis ega mujal, sest inimestel võib jääda vale arusaam sellest.

    Ma soovitan vaadata järgnevat esitlust, kus täpsustatakse paremini ressursipõhise majanduse ideed:
    dotsub.com/view/a34fba0d-4016-4807-b255-021b58dbc9a4

    Uurige ka Projekt Veenuse kodulehekülge: thevenusproject.com

    Samuti palun ärge spämmige. See blogi ei ole mõeldud teie ideede reklaamiks ning tulevikus olen ma sunnitud need kommentaarid eemaldama.

    VastaKustuta
  5. Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

    VastaKustuta
  6. Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

    VastaKustuta
  7. Ressursipõhine majandus ei tähenda diktatuuri ja tsensuuri mida sina viljeled oma blogi kommentaariumis.

    VastaKustuta